nieuws

Samenwerking Klimaatverbond en Unie van Waterschappen

Publicatie

10 jun 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Hennie Roorda, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: ‘Ik ben erg blij met deze samenwerking, want wij staan beiden voor een daadkrachtig en ambitieus klimaat- en energiebeleid. De waterschappen zien veel kansen voor duurzame energie en willen in 2020 minstens veertig procent van de eigen energiebehoefte zelf opwekken, op een duurzame manier. Het Klimaatverbond kan ons helpen om bruggen te slaan en samen met gemeenten en inwoners kansen te verzilveren.’

 

Duurzame energie

Waterschappen zien veel kansen op het gebied van duurzame energie. Zo kan er uit afvalwater warmte worden teruggewonnen, dat gebruikt kan worden voor de verwarming van woonwijken of zwembaden. In de publicatie Kansenkaart Afvalwaterketen staan veel voorbeelden van manieren waarop waterschappen en gemeenten duurzame energie kunnen winnen, zoals biogas, warmte, wind- en zonne-energie.

 

Samen met het Klimaatverbond onderzoekt de Unie van Waterschappen mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op waterschapsterreinen door burgercoöperaties, via de fiscale regeling uit het Energieakkoord. De resultaten komen nog vóór de zomervakantie beschikbaar.

 

Afvalwaterketen bron van energie

De waterschappen produceren samen ruim 100 miljoen kuub biogas uit afvalwater en zijn daarmee een van de grootste producenten van biogas. Die productie is voldoende om de bevolking van een stad als Tilburg of Haarlem van elektriciteit te voorzien en wordt in de komende jaren nog flink opgeschroefd. Overschotten kunnen worden ingezet voor vuilniswagens of voor openbaar vervoer in de binnenstad.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.