Schiphol wint fosfaten terug
Publicatie
20 mrt 2013
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
Fosfaat is onmisbaar als belangrijke grondstof voor de voedselproductie voor de mens, plant en dier om te kunnen groeien. De voorraad wordt echter steeds kleiner door de groeiende behoefte aan voedsel in de wereld. Ook wordt veel fosfaat verspild door overbemesting en door het niet benutten van fosfaat uit afvalwater. Europa heeft zelf geen fosfaatmijnen, maar is afhankelijk van landen in bijvoorbeeld de Westelijke Sahara. Terugwinning en hergebruik van fosfaat is daarom voor Nederland en Europa van groot belang.
De watercyclus
De watercyclus op Schiphol is vergelijkbaar met die van een kleine stad. Deze locatie is daarmee een goede omgeving voor een pilot naar het duurzaam terugwinnen en hergebruiken van fosfaat. Door fosfaat uit het afvalwater te halen verbetert de waterkwaliteit op en rond het luchthaventerrein. Het zuiveringsproces wordt efficiënter en er zijn minder hulpstoffen zoals chemicaliën nodig. Het gewonnen fosfaat wordt in de omgeving van Schiphol afgezet bij bijvoorbeeld boeren. Zij kunnen het fosfaat gebruiken als kunstmest en tegelijkertijd het afzetproduct beoordelen. De resultaten hiervan vormen vervolgens input voor de onderzoekers om de technieken verder te verbeteren en te richten op de eindgebruiker. Hiermee wordt de economische haalbaarheid van deze methode verstevigd.
Stad van de toekomst
Het project Sustainable airport cities wil ook andere sectoren motiveren om elkaar te versterken in het verduurzamen van hun activiteiten. Dit door middel van het toepassen van innovatieve technologie afkomstig uit de watersector. Als bijvoorbeeld ziekenhuizen, beheerders van drukbezochte openbare gebouwen en ook andere luchthavens en steden dit initiatief overnemen, is in de toekomst veel winst te verwachten. Met name op het gebied van milieu, economisch voordeel en het duurzaam terugwinnen van schaarse grondstoffen.
Topsectoren
Deze samenwerking is één van de eerste projecten die concreet van start gaat in het kader van het topsectorenbeleid en is mede gefinancierd uit de toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKIs) van het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie heeft negen topsectoren in het leven geroepen om concrete voorstellen te doen om de concurrentiepositie van Nederland te versterken. Dit project valt onder TKI Watertechnologie.
Duurzaamheid
Als vereniging van de drinkwatersector is het voor Vewin van belang dat er met het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater minder zuiveringsslib met daarin fosfaat wordt afgevoerd. KWR doet toegepast wetenschappelijk onderzoek gericht op een cyclusbrede aanpak van de waterproblematiek en maatschappelijke innovaties. Grondstofschaarste is één van de vijf strategische speerpunten op het gebied van Corporate Responsibility van Schiphol. Evides Industriewater, eigenaar van de afvalwaterzuiveringsinstallatie op de luchthaven, en Schiphol onderzoeken hoe grondstoffen en materialen in de afvalwaterketen nog duurzamer en bewuster gebruikt kunnen worden.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.