nieuws

Shell werkt samen om waterstress te verlichten

Publicatie

30 jan 2018

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

water

Shell heeft wereldwijd productielocaties staan waar water een waardevol bijproduct is. Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan is het pearl GTL-project in Qatar, waar dankzij het toegepaste Fisher-Tropsch proces naast brandstoffen ook aanzienlijke hoeveelheden water worden geproduceerd. Dat water wordt eerst nog opgewerkt in een van de grootste industriële installatie voor waterherwinning, behandeling en hergebruik ter wereld. Daardoor voorziet de fabriek in zijn eigen watervoorziening voor koeling of stoominstallaties. Hoor tijdens Watervisie 2018 van Shell’s Global Watermanager Albert Janssen hoe het bedrijf zijn watervoetafdruk verkleint.

Global watermanager Albert Janssen ligt tijdens Watervisie 2018 toe hoe proactieve samenwerking met publieke en private partijen voor alle partijen winst oplevert. Dit geldt niet alleen voor extreem droge gebieden zoals de woestijn van Qatar, maar ook in andere waterstressgebieden, zelfs in de nabijere omgeving. Zo werkt Shell in het Water Nexus-programma samen met Dow en een keur aan onderzoeksinstituten en water(technologie)bedrijven om de druk op het watersysteem in waterstressgebieden zowel bij de bron als na gebruik te verlichten. Het doel is om deze gebieden zelfvoorzienend te maken in hun watervraag.

Onder het motto zout waar het kan en zoet waar het moet, neemt het consortium de gehele industriële waterketen mee in zijn zoektocht naar alternatieve zilte waterbronnen. Tevens onderzoekt men nieuwe behandelmethoden voor zoutwater en waarbij zowel wordt gekeken naar technische oplossingen als natuurlijke watersystemen.

Watervisie Congres 2018: Proactieve Coalities

Waar: ICDuBo, RDM Campus Rotterdam

Wanneer: donderdag 15 februari

Meer info: www.watervisie.com

Het Watervisieplatform organiseert voor de zesde keer het Watervisie congres. Met het thema Proactieve Coalities als leidraad, kijken we deze dag naar samenwerkingsverbanden die de industriewatersector helpen bij hun uitdagingen van zowel proces, als koel- en afvalwater. Albert Janssen geeft een keynote lezing over de wateruitdagingen van Shell. Janssen is tevens hoogleraar biologische gas en waterbehandeling aan de Wageningen Universiteit. Mis zijn lezing niet en schrijf u vandaag nog in op via deze link.

Bron: Watervisie Platform