nieuws

Smartwater4Europe wint Global Water Award

Publicatie

9 apr 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Binnen Smartwater4Europe werken 21 internationale organisaties samen onder leiding van drinkwaterbedrijf Vitens, waaronder 12 MKB bedrijven, 3 waterbedrijven en 3 kennisinstituten. Het is daarmee een goed voorbeeld van samenwerking binnen de Topsector Water in internationaal verband.

 

Door samen te werken in het project Smartwater4Europe kunnen de organisaties gezamenlijk tests doen met sensoren en software in een leidingnet van totaal maar liefst 35.000 kilometer, verdeeld over vier proeftuinen. Met dit onderzoek hoopt het consortium nieuwe inzichten te krijgen in het benodigde onderhoud van het leidingnet, de ontwikkeling van de vraag naar drinkwater en de kwaliteit van het drinkwater in het leidingnet zelf. Ook kan het project helpen bij het besparen van energie op de distributie van drinkwater.

 

Het gehele Europese drinkwaterleidingnet is ongeveer 3,5 miljoen kilometer lang. Jaarlijks moet er naar schatting in Europa zo’n 20 miljard euro geïnvesteerd worden om het leidingnet up to date te houden. Volgens schattingen kan er met de inzichten uit het project wereldwijd tot 10 miljard euro per jaar bespaard worden. Met het onderzoek komt het proactieve en intelligente drinkwaterleidingnet van de toekomst dan ook een stap dichterbij.

Smartwater4Europe

De belangrijkste deelnemers aan het consortium zijn, naast projectleider Vitens, het Londense waterbedrijf Thames water, Acconia Agua uit Spanje en de Franse Universiteit van Lille. Het onderzoek loopt tot 2017. Het heeft een omvang van totaal 12 miljoen euro waarvan 6 miljoen euro subsidie is toegekend door de Europese Commissie in het kader van de FP7 Water Inno Demo Call.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.