U kunt vanaf nu stemmen op uw favoriete Water Innovator of the Year 2019. Bekijk de filmpjes en breng uw stem uit. De drie innovators verzorgen een pitch tijdens het Watervisie Congres 2019 dat op 14 februari wordt gehouden bij Heineken Zoeterwoude.
Voor de Water Innovator of the Year zijn we op zoek gegaan naar innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. We zochten naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.
Industriewater Eerbeek – Afvalwater als proceswater
Industriewater Eerbeek had al langer de wens gezuiverd water te retourneren naar de papierfabrieken van wie het bedrijf het afvalwater zuivert. Daarop is directeur van Industriewater Eerbeek Walter Hulshof aan de slag gegaan met een even simpele als doeltreffende fysisch-chemische reactie om het in het water aanwezige calcium te verwijderen. ‘Dat is mogelijk door de balans van bicarbonaat, CO2 en calciumcarbonaat in het water te verstoren. Wij doen dat in ons proces door CO2 te strippen, waardoor het calcium neerslaat in de zuiveringsbekkens.’
Om dat proces te kunnen aantonen is Hulshof in het lab van Industriewater zelfs aan de slag gegaan met vijf aaneengesloten melkpakken. ‘We kregen het wel voor elkaar in batch, maar niet in een continu proces. Totdat ik dacht: ik maak vijf kleine aaneengeschakelde ‘reactoren’, door in ons lab vijf melkpakken aan elkaar te knopen. Dat bleek te werken: door ze achter elkaar te zetten en in iedere reactor weer steeds meer calcium te laten neerslaan is het water aan het eind van de vijfde reactor voldoende vrij van calcium.’
Metal Membranes – Metalen membranen reinigen zichzelf
Metalmembranes ontwikkelde een nieuw type membranen die door licht kunnen worden gereinigd. Het unieke aan deze membranen is dat de bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische laag van titaniumdioxide (TiO2). Wanneer die laag met UV-licht wordt beschenen, kan het bijna alle organische verbindingen verbreken.