Donderdag 15 februari vond in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam het Watervisie congres plaats. Met 90 deelnemers mogen we terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Proactieve coalities’. De bezoekers beoordeelden de dag met een 7,9.

Enkele reacties van onze bezoekers:

  • “Waren leuke, maar zeer zeker actuele items”
  • “Goed georganiseerd congres! Divers en waardevol om aanwezig te zijn.”
  • “Diederik Samsom was geweldig, bevlogen en inspirerend”


Thema
Om wezenlijke innovaties door te voeren in industriële ketens is goede samenwerking onontbeerlijk. Ook als het gaat om waterketens. De transitie naar een groenere industrie vraagt daarom om proactieve coalities, die voldoende massa hebben om ook daadwerkelijk stappen te maken. Maar ze moeten ook weer niet te groot worden. Te veel massa maakt traag. Relatief kleine groepen bedrijven kunnen veel bereiken, vooral als  ze met aanvullende kennis en posities hetzelfde doel nastreven. Maar hoe doe je dat in de praktijk, een productieve coalitie aangaan?

Tijdens het congres Watervisie 2018 lieten verschillende water- en industriële coalities zien hoe ze bij elkaar zijn gekomen en hoe ze hun doelen willen verwezenlijken. En wat leverde de samenwerking ze op?  Daarnaast kwamen ook verschillende experts aan het woord over de mogelijkheden en uitdagingen van coalities. Bovendien werd al weer voor de zesde keer de Water Innovator of the Year gekozen.

bezoekers-watervisie-2018

PROGRAMMA 2018

12.00 uur Ontvangst met lunch

13.00 uur Start congres

Introductie dagvoorzitters Wim Raaijen, Hoofdredacteur Petrochem en Henri Spanjers, TU Delft.

Keynote Cas König (CEO Groningen Seaports) Als één partij zeer diverse belangen weet te verenigen, dan is het wel het havenbedrijf van Groningen. Cas König laat zien dat overheden wel degelijk bereid zijn proactief samen te werken om de industrie te helpen bij een sterk veranderende wereldeconomie.

Keynote Albert Janssen (Global Environmental Manager Water, Shell) Shell heeft wereldwijd productielocaties staan in waterstressgebieden, maar weet ook de stress te verlichten. Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan is het pearl GTL-project in Qatar, waar dankzij het toegepaste fisher tropsch proces meer water dan vloeibaar gas wordt geproduceerd. Dat water wordt eerst nog opgewerkt in de grootste industriële installatie voor waterherwinning, behandeling en hergebruik ter wereld.

Pitches waterinnovator of the year

  • Phario – Etteke Wypkema
  • FractioMate – Jeroen Kool
  • NOAH – Dries Parmentier

14.40 uur Korte pauze

15.10 uur Vervolg congres

Keynote Ewoud van den Brande (Yara) en Marjolein Vanoppen (Universiteit Gent). Ewoud van den Brande van Yara startte in november met de eerste proeven voor het zogenaamde IMPROVED-project. Er zijn in totaal elf partijen betrokken bij deze proactieve coalitie tussen Vlaanderen en Nederland. de samenwerking moet de druk op zoetwaterbronnen verlagen door alternatieve stromen, zoals afvalwater, het te gebruiken in de processen van Yara, maar ook DOW en BASF. Samen met onderzoeker Marjolein Vanoppen van de Universiteit Gent gaat Van den Brande in op de uitdagingen van Nederlands’ grootste kunstmestproducent op het gebied van proces- en afvalwater.

Korte interviews over samenwerkingsvormen en innovatie in de watersector m.m.v.:

  • Bart Budding (Rebel Group)
  • Ad Kroft (Dutch Blockchain Coalition)
  • Jan Robert Huisman (Evides Industriewater)

16.10 uur Korte pauze

16.40 uur Vervolg programma

Bekendmaking Water Innovator of the Year 2017

Afsluitende lezing door Diederik Samsom (voormalig partijleider PvdA)
Sinds hij de landelijke politiek verliet is Diederik Samsom ietwat onder de radar gebleven. Toch heeft hij niet stilgezeten. Met verschillende opdrachten zet hij zich momenteel in voor de vergroening van de industrie. Een logische keuze, gezien zijn technologische achtergrond. Samen met Mark Rutte was hij de architect van het vorige kabinet dat de rit volledig uitzat. Wat kunnen we van een dergelijke coalitievorming leren als het gaat om samenwerking in de industrie? Met name als we processen op het gebied van energie en water willen verduurzamen.

17.45 uur Netwerkborrel

18.30 uur Einde congres