nieuws

Tijdelijke innamestop voor drinkwater uit Lekkanaal

Publicatie

9 jan 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Fenol is een vervuilende stof. Door de metingen van RWS kon de inname tijdig worden stopgezet zodat er geen vervuilende stoffen in het drinkwater terecht zijn gekomen. RIWA, de Vereniging voor Rivierwaterbedrijven, doet aangifte bij de Duitse politie en roept op om drinkwaterbronnen goed te beschermen en vervuilers aan te pakken.

 

Drinkwaterbedrijven die het water uit het Lekkanaal gebruiken voor de productie van drinkwater, PWN en Waternet, gebruiken momenteel grondwater, beschikbare voorraden of andere bronnen. De drinkwaterproductie loopt dus geen gevaar. De Wasserschutzpolizei van Nordrein-Westfalen doet onderzoek naar de oorzaak van de fenolvervuiling. In oktober 2014 werd er ook fenol gedetecteerd in de Rijn waarna de inname ook werd gestopt. Het is dus de tweede keer in korte tijd dat dit gebeurt.

 

Belang  schone drinkwaterbronnen

Het drinkwater in Nederland behoort tot een van de beste ter wereld. Dit komt omdat er continu metingen zijn in de drinkwaterbronnen. Er wordt alleen oppervlaktewater en grondwater gebruikt voor de productie van drinkwater dat aan hoge eisen voldoet. Daarnaast hebben de drinkwaterbedrijven uitstekende zuiveringen om schadelijke stoffen uit het water te halen. Er zijn echter wel zorgen over de toenemende vervuiling van de primaire drinkwaterbronnen zoals rivieren. ‘Wanneer de bronnen meer vervuild raken, zal het steeds lastiger worden om met minimale inspanningen water te zuiveren tot drinkwater. De kosten voor het zuiveren van water zullen dan hoger worden. En dat is maatschappelijk niet verantwoord. Beter en goedkoper is om onze drinkwaterbronnen goed te beschermen en op te treden tegen vervuilers’, aldus Gerard Stroomberg van RIWA.

 

Innamestop tot na het weekend

De fenolvervuiling is naar verwachting pas na het weekend verdwenen uit de Rijn en het Lekkanaal. De innamestop van water uit het Lekkanaal duurt daarom tot maandag. Op basis van meetresultaten wordt dan besloten of het water uit het Lekkanaal weer ingezet kan worden voor het maken van drinkwater.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.