nieuws

Toename van legionella besmetting in 2017

Publicatie

5 sep 2018

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

afvalwater

RIVM meldt een behoorlijke toename van besmettingen van legionella in de afgelopen vijf jaar. Opvallend daarbij was de concentratie rondom Brabant, waar de beluchtingsvijfvers van twee AWZI’s van twee vleesverwerkers de boosdoener bleek te zijn.

Het RIVM bracht het rapport ‘Staat van Infectieziekten 2017’ uit, wat een overzicht geeft van de ontwikkelingen op het gebied van infectieziekten in Nederland en het buitenland. Afgelopen jaar viel onder meer het aantal besmettingen met legionella op. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen vijf jaar van 291 naar 561. De oorzaak is onduidelijk, maar er is volgens onderzoekers van het RIVM wel een relatie met warm en nat weer. De meeste gezonde levensjaren gingen afgelopen jaar in Nederland verloren aan griep, pneumokokkenziekte en legionella, zo blijkt uit het rapport.

Legionella

De meldingen kwamen uit verschillende delen van het land, maar een opvallend cluster werd gezien in Boxtel, Noord-Brabant. In 2016 en 2017 werden in totaal veertien patiënten gemeld die behoren tot dit cluster. Na onderzoek werd een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) bij vleesverwerker VION als zeer waarschijnlijke bron gevonden. In de AWZI met voedselrijk water en een watertemperatuur rond de 35 graden Celsius werd een hoge concentratie Legionella gevonden in de beluchtingsvijvers. Het gevonden Legionella-type in de vijvers (Legionella pneumophila serogroep 1 ST1646) bleek identiek aan het type aangetoond bij de patiënten behorend tot dit cluster. Bij de installatie in Boxtel werd een voorlopige overkapping gebouwd om verspreiding van aërosolen naar de omgeving te voorkomen. Het is de eerste keer dat er in Nederland een AWZI als bron van een legionellosecluster werd aangetoond.

Na deze bevinding werd ook in de omgeving van Eindhoven gezocht naar een afvalwaterzuivering, omdat deze regio sinds 2013 een verhoogde incidentie van legionellose had en bovendien hetzelfde type legionella bij patiënten werd gevonden. Bij kadaververwerker Rendac in Son werd eveneens een AWZI gevonden, met hetzelfde Legionella- type in hoge concentratie in de beluchtingsvijver. De bedrijven bleken met dezelfde soort biologische zuivering te werken.

De bedrijven hebben inmiddels aanpassingen gedaan om verdere besmettingen te voorkomen.

Bron: RIVM