nieuws

Tweede Kamer vraagt om einde afvalstatus fosfaat

Publicatie

3 nov 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De eerste motie van VVD en CDA vraagt de regering om zo snel mogelijk een einde-afvalstatus te bepalen voor fosfaat, nutriënten, secundaire grondstoffen uit meststromen en afvalstromen, om zo de export te bevorderen.

 

‘End-of-waste’ status

De Unie van Waterschappen heeft bij de Kamerleden aangegeven dat de waterschappen graag zien dat de ‘end-of-waste’ status voor teruggewonnen grondstoffen op Europees niveau wordt geregeld. Mocht dat niet op de korte termijn lukken, dan zien de waterschappen het graag in de nationale wetgeving geregeld. De huidige afvalstatus van nutriënten uit afvalwater vormt namelijk een belemmering voor het hergebruik en het ‘vermarkten’ van teruggewonnen grondstoffen uit afvalwater.

 

Toelating Europese markt

De tweede motie van CDA en VVD vraagt de regering om de kwaliteit van secundaire grondstoffen leidend te laten zijn bij toelating op de (Europese) markt, en niet de herkomst van grondstoffen. De Unie van Waterschappen had hierop aangedrongen omdat de kwaliteitsnormen tussen de Europese lidstaten nu verschillen, waardoor er geen gelijk speelveld bestaat tussen markten.

 

De Unie van Waterschappen is blij met de aangenomen moties, want het is de eerste stap om de circulaire economie ten volle te kunnen benutten. Ook is het bevorderlijk voor de export van grondstoffen. Voor een economisch rendabele ketenkringloop is export naar het buitenland immers noodzakelijk.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.