nieuws

UMC Utrecht bespaart energie door duurzamere waterbehandeling

Publicatie

28 okt 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

UMC-Utrecht zet vol in op duurzaamheid en neemt haar bedrijfsprocessen goed onder de loep. Een essentieel element binnen veel bedrijfsprocessen is water. Grünbeck Waterbehandeling Nederland kreeg de opdracht de oude waterbehandelingsinstallatie te vervangen en doet dit in zes weken tijd. Hierbij wordt de oude installatie afgevoerd en de nieuwe werkend opgeleverd. Door de inzet van moderne technologieën kan het water-, energie- en chemieverbruik omlaag worden gebracht. Tevens worden onderhoudskosten gereduceerd en de levensduur van de installaties verlengd. ‘De oude installatie leverde het ziekenhuis wel de juiste waterkwaliteit, maar het rendement van modernere installaties is tegenwoordig veel hoger’, zegt Nick Liebrand, directeur Grünbeck Waterbehandeling Nederland. ‘Dat is uiteindelijk waarom UMC-Utrecht gekozen heeft om de installatie te vervangen.’

 

Modern en duurzaam

De te plaatsen installatie bevat veel vernieuwende Reverse Osmosis (RO) technologieën. De installatie heeft de omvang van een europalet en een capaciteit van zes kuub per uur en een verhoogde recovery tot tachtig procent waardoor er minder afvalwater wordt geproduceerd. Alle pompen zijn uitgevoerd met frequentie-omvormers. Deze frequentiegestuurde pompen leveren in combinatie met de Ultra-Low drukmembranen een energiebesparing op tot dertig procent. Het BUS-systeem geeft alle elektrische signalen in één bundel door aan de centrale waarop het ziekenhuis alle systemen monitort. Door middel van een touchscreen is de installatie eenvoudig uit te lezen en te bedienen. De installatie beschikt ook over een geïntegreerde datalogger (met SD-kaart) die de historie nauwkeurig opslaat. Door de integratie van slimme software is de installatie compleet zelfsturend en past hij bijvoorbeeld automatisch de flow aan op de temperatuur van het ingaande water.

 

Zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding

De RO-installatie die in het ziekenhuis wordt geplaatst is van het type GENO-OSMO-X. Kenmerkend voor deze RO-installaties is de uitermate gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De installatie kan in korte tijd werkend worden opgeleverd doordat Grünbeck het productieproces in grote mate gestandaardiseerd heeft.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.