nieuws

Vitens roept klanten op zuinig om te gaan met water

Publicatie

3 jul 2015

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Klanten wordt verzocht om de komende dagen tijdens de ochtend- en avondpiek niet: de tuin te sproeien, de auto te wassen, de vaatwasser of wasmachine aan te zetten en geen zwembadjes rond die tijden te vullen.

Door het waterverbruik te spreiden over de dag, voorkomt Vitens lage druk en bruin water klachten. Sommige gebieden hebben op dit moment last van drukproblemen. Dit komt doordat hier veel meer water wordt verbruikt dan normaal. Het kan zijn dat het water hierdoor minder snel uit uw kraan komt. De kans op bruin water neemt toe omdat door de grote watervraag de stroomsnelheid van het water in de leidingen toeneemt. Hierdoor komen kleine ijzerdeeltjes los die het water bruin kleuren. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, ijzer komt van nature voor in water.

Het waterbedrijf verwacht zaterdag extra druk op het waternet door de hitte, maar ook doordat de Tour de France door Utrecht komt. Vitens verwacht daardoor per dag dertig miljoen liter water nodig te hebben, het dubbele van een normale dag.

Om te voorkomen dat de leidingen barsten door een plotseling drukverschil gaat Vitens stapsgewijs de druk opvoeren. Daarvoor wordt nauw samengewerkt door de zeven productiebedrijven rond de stad, in Soestduinen, Beerschoten, Tull en 't Waal, Bunnik, Groenekan, Leidsche Rijn en De Meern. Ook worden de reservoirs voller gehouden om aan de extra vraag te kunnen voldoen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.