nieuws

Vitens wint internationale innovatieprijzen

Publicatie

1 mrt 2013

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Rik Thijssen, manager Business Development van Vitens is blij met de prijzen: “Het is echt geweldig voor onze onderzoekers en de partners waarmee we samenwerken dat we deze internationale erkenning mogen ontvangen.”

 

De Vitens Innovation Playground (VIP) in Noardburgum won in de categorie infrastructuur. In deze proeftuin doet Vitens onderzoek naar de mogelijkheden om met sensoren in het leidingnet realtime de kwaliteit van en vraag naar water meten en zo te werken aan een intelligente watervoorziening. De schaal van de proeftuin is uniek, nergens anders ter wereld worden er in 2000 km leidingnet nieuwe technieken getest. In de proeftuin werkt Vitens samen met kennisinstituten en andere drinkwater- en MKB-bedrijven. De VIP is tot stand gekomen mede dankzij een subsidie van de provincie Friesland en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

 

De ‘Champagnespoeling’, een innovatieve en duurzame manier om biovervuiling uit membranen te reinigen met CO2 opgelost in water, won in de categorie procestechnologie. De innovatie is internationaal gezien van groot belang omdat membraanfiltratie nodig is bij het maken van drinkwater uit rivier- of zeewater. De innovatie is mede mogelijk gemaakt dankzij een innoWATORsubsidie van AgentschapNL. en kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Twente, RWB Waterservices en WE-consult. Vitens en WE-consult hebben gezamenlijk het patent op deze nieuwe reinigingstechniek. 

 

Vitens investeert continu in duurzaamheid en innovatie om optimale en betrouwbare  drinkwatervoorziening ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Vitens werd maar liefst vier keer genomineerd voor een WEX Global Innovation Award.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.