nieuws

Waterschap en afvalverwerker bundelen krachten in waterbehandeling

Publicatie

11 dec 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Land van Cuijk van waterschap Aa en Maas produceert biogas in een vergister voor zuiveringsslib. Dit biogas werd tot voor kort in twee warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) omgezet in elektriciteit en warmte. Omdat deze gasmotoren aan vervanging toe waren, besloot het waterschap synergiemogelijkheden in de omgeving te verkennen. Hieruit is een interessante optie naar voren gekomen voor samenwerking met Attero, specialist in duurzame oplossingen voor afvalstromen.

 

De meest duurzame en tegelijkertijd ook economisch meest aantrekkelijke optie voor het waterschap was om samenwerking te zoeken met de naastgelegen stortplaats van Attero. Hiermee ontstond de optie om het stortgas van de stortplaats en het eigen biogas gezamenlijk te verwerken in een centraal opgestelde WKK-installatie. Dit bleek een gezamenlijk voordeel op te leveren.

 

De WKK’s van het waterschap waren verouderd en aan vervanging toe. Ditzelfde gold voor de WKK van de stortplaats. Daar kwam nog eens bij dat de WKK van de stortplaats te groot was gedimensioneerd omdat de hoeveelheid stortgas afneemt als een stortplaats wordt gesloten. Bovendien kon Attero de warmte niet nuttig inzetten.

 

Het waterschap besloot een nieuwe WKK te bouwen met een hoger elektrisch rendement dat wordt ingezet voor de energievoorziening van de eigen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Bijkomend voordeel is dat de extra geproduceerde warmte kan worden benut voor verwarming van de slibgisting, de bedrijfsgebouwen en de zuiveringsprocessen.

 

 

 Lees het volledige artikel in Utilities 7

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.