nieuws

Waterschap en Amsterdammer maken stad groener

Publicatie

4 nov 2013

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Amsterdammers konden ter plekke hun bijdrage leveren door hun blaas te legen in een van de plaskruizen. Dagelijks Bestuurder van het waterschap Peer Rooijmans en BNN-er Ruben Nicolai gaven het startsein voor de inzamelactie.

Met deze actie laat het waterschap Amsterdammers op kleine schaal zien wat vanaf eind dit jaar op grote schaal gaat gebeuren met hun urine bij de rioolzuivering in het Westelijk Havengebied.  Daar wordt nu een bijzondere struviet-installatie gebouwd. In deze fabriek wordt later dit jaar gestart met het winnen van de grondstof fosfaat uit urine, waar vervolgens struviet van wordt gemaakt. Het afvalwater van één miljoen Amsterdammers levert 2500 kilo struviet per dag op. Jaarlijks is dit goed voor 1.000 ton struviet. Met deze hoeveelheid struviet kun je een oppervlakte van tienduizend voetbalvelden bemesten.

 

Win-win situatie

Een van de kerntaken van het waterschap is het zuiveren van afvalwater. Dit wil het waterschap zo duurzaam en kosten-efficiënt mogelijk doen. Tot voor kort zorgde het struviet in de rioolwaterzuivering voor verstoppingen, slijtage van apparatuur, stilleggingen van de installatie en daarmee tot extra kosten. Door het nu actief te winnen snijdt het mes aan twee kanten: minder onderhoudskosten en het terugwinnen van fosfaat. Fosfaat is namelijk een kostbare meststof dat nu nog wordt gewonnen uit mijnen in onder andere Marokko en China. De verwachting is dat deze natuurlijke bronnen uitgeput raken. Zonder fosfaat kan geen enkel gewas groeien en daarom is het, mede gezien de groeiende wereldbevolking, belangrijk om bestaande bronnen te hergebruiken. 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.