nieuws

Waterschappen onderzoeken energiebalancering via gemalen

Publicatie

24 sep 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De flexibiliteit in het pompen van water, maakt het mogelijk om intelligent te schakelen op tekorten en overschotten in het elektriciteitsnet. Deze tekorten en overschotten worden onder andere veroorzaakt door fluctuaties in duurzame opwekkers van zon- en windenergie.

 

Toename duurzame opwekking

De komende jaren zal duurzame energieopwekking steeds meer toenemen en dat maakt het noodzakelijk om op de fluctuaties in het energieaanbod van deze opwekkers in het elektriciteitsnet te anticiperen om onbalans te voorkomen. Door energieverbruik intelligent uit te stellen of te vervroegen kan ‘onbalans’ worden voorkomen en kan het aandeel van duurzame energie op het elektriciteitsnet ook weer toenemen. Dit draagt bij aan duurzaam energie gebruik en kan uiteindelijk de energierekening verlagen. Croon zal haar expertise inzetten om de besturing van de pompen aan te passen, de installaties te beheren en de veiligheid te garanderen. Peeeks zal de gemalen van informatie voorzien om bij het besturen van de installaties te anticiperen op de fluctuaties in het energieaanbod en deze flexibiliteit verzilveren op de onbalansmarkt.

 

Door de combinatie van aanwezige ervaring en expertise hebben Croon en Peeeks een sterke fundering om tot een nieuw innovatief product voor waterbeheer in Nederland te komen. De komende maanden zullen Croon en Peeeks de eerste theoretische besparingsinschattingen valideren om deze vervolgens bij enkele installaties in de praktijk te toetsen. Voor deze pilots wordt nog gezocht naar deelnemers.

 

Eerder kwamen IF Technology en Deltares met een onderzoek naar de potentie van oppervlaktewater voor warmte en koudevoorziening. Een combinatie van gemalen en warmte/koudewinning zou een nog hoger rendement kunnen opleveren.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.