nieuws

Waterschappen uiten bezwaren tegen vennootschapbelastingplicht

Publicatie

10 okt 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Het wetsvoorstel moet concurrentievervalsing voorkomen bij overheidsinstellingen die ook commerciële activiteiten ondernemen. Volgens de Unie van Waterschappen (UVW) zijn waterschappen  tegen concurrentievervalsing, maar gelet op de wettelijke gebonden taken van waterschappen is het risico op concurrentievervalsing echter klein. De Wet Markt en Overheid vormt al een extra slot op de deur waardoor volgens de UVW het wetsvoorstel modernisering vpb-plicht overbodig is.

 

Kostenverhogend

Daarnaast is de heffing van vennootschapsbelasting bij waterschappen complex en door uitvoeringslasten kostenverhogend. Door dit wetsvoorstel wordt het behalen van doelmatigheids- en duurzaamheidsdoelstellingen belemmerd, omdat samenwerkingsverbanden en leveringen van energie aan derden worden geconfronteerd met de vennootschapsbelasting.

 

Huub Hieltjes, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: "Voorkomen moet worden dat heel veel tijd en geld gaat zitten in discussies over belastingheffing in samenwerkingsverbanden tussen overheden.

 

Daarom moet voldoende tijd worden genomen om de consequenties van het wetsvoorstel te doorgronden. De waterschappen pleiten ervoor de belasting in 2016 nog niet te heffen. Dit verdraagt geen haastwerk. Uitstel is onvermijdelijk."

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.