header-website-wv17-970x130

Donderdag 16 februari vond in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam het Watervisie congres plaats. Met 70 deelnemers mogen we terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Waterdragers’. De bezoekers beoordeelden de dag met een 7,9.

Enkele reacties van onze bezoekers:

 • “Goede sprekers en pitches en ruime tijd om te netwerken”
 • “Erg divers en informatief”
 • “Goed georganiseerd”


Thema
Water heeft op zichzelf wellicht een lage waarde, maar als drager van energie en grondstoffen is het onmisbaar voor de industrie. Tijd voor een herwaardering. Want een integrale blik op energie, water en grondstoffen biedt vaak onverwachte kansen en economische en ecologische winst. Of het nu om stoomsystemen, koel-, proces- of afvalwater gaat: de invloed van de keten wordt steeds groter. Zowel aan het begin als aan het einde van de waterketen ontstaan interessante technische innovaties, maar ook innovatieve samenwerkingsverbanden.

bezoekers-wv-2017

PROGRAMMA 2017

12.00 uur Ontvangst met lunch

13.00 uur Start congres

Introductie dagvoorzitters Wim Raaijen, Hoofdredacteur Petrochem en Duurzaam Geproduceerd en Arne Verliefde, hoogleraar aan de Universiteit van Gent.

Keynote Jacqueline Cramer (Oud minister VROM en Hoogleraar duurzaam ondernemen Copernicus Instituut) Wetenschapper en voormalig politica Jacqueline Cramer maakt zich al haar leven lang sterk voor een beter milieu. Als milieuactivist, als wetenschapper, in het bedrijfsleven en in de politiek.

Keynote Paul McNicholas (Worldwide Head Water Treatment at Air Liquide) Paul McNicholas heeft dertig jaar ervaring met industriewaterbehandeling en houdt zich bij gassenproducent Air Liquide bezig met troubleshooting, productie en training.

Pitches waterinnovator of the year

 • Willy Verstraete – Power-to-protein
 • Royal HaskoningDHV – NEO-Alginaat
 • Pathema – Vortex Generator

14.50 uur Pauze

15.30 uur Vervolg congres

Keynote Arne Verliefde, Nieuwe circulaire en industriële watertechnologie: uitdagingen en oplossingen. ‘Door te investeren in onderzoek en innovatie bereiden we ons voor op de dag van morgen’, aldus professor Arne Verliefde, die vanuit de Universiteit Gent de leerstoel industriële en circulaire watertechnologie coördineert.

Interviews onderzoekers en ondernemers over Waterdragers

 • Frank Oesterholt (KWR)
  Het ontharden van het suppletiewater van koelwatersystemen kan ervoor zorgen dat er minder water en chemicaliën nodig zijn.
 • Menno Plantenga (ISPT)
  Een onderzoek van ISPT naar de inzet van silicium carbide (SiC) membranen leidde tot verrassende resultaten die ook interessant zijn voor andere processen.
 • Niels Groot (DOW Benelux)
  Dow Terneuzen onderzocht Mild Desalination en keek of het mogelijk is om via een milde ontzilting brakke, lokale waterstromen op te werken tot kwalitatief goed industriewater.
 • Han van de Griek (Rinew)
  Uit afvalwater kunnen veel waardevolle grondstoffen terug worden gewonnen, zoals water, papiervezels en fosfaat.

Afsluitende lezing Lennart Graaff, Dutch Windwheel: een duurzaam icoon van Rotterdamse architectuur. Lennart Graaf is de bedenker en kartrekker van de Dutch Windwheel. Het moet dé trekker van wereldhavenstad Rotterdam worden. Een nieuw icoon voor de stad, dat de skyline nog spectaculairder maakt.

Bekendmaking Water Innovator of the Year 2017

17.15 uur Netwerkborrel

18.30 uur Einde congres