nieuws

Wereld Waterdag

Publicatie

23 mrt 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Er wordt meer water gebruikt voor de productie van een auto dan voor het vullen van een zwembad, zo is te lezen op de site www.unwater.org. Ieder geproduceerd product heeft water nodig. Sommige industrieen zijn meer waterintensief dan andere. Zo kost het gemiddeld tien liter water om één velletje papier te produceren. De productie van vijfhonderd gram plastic kost maar liefst 91 liter water. Industrialisatie kan de ontwikkeling van landen bevorderen doordat de productiviteit toeneemt en genereert banen en inkomen. De prioriteit van de industrie ligt echter meer bij het maximaliseren van de productie dan waterefficiency en conservering.

 

Enorme toename industriewatervraag

De Verenigde Naties verwachten dan ook een vermeerdering van de watervraag voor de industrie van 400 procent tussen 2000 en 2050. Dat is fors meer dan de watervraag in de andere sectoren. De grootste vraagstijging verwacht men in de opkomende economieen en ontwikkelingslanden. Veel grote bedrijven hebben al vooruitgang geboekt op het gebied van waterbesparing ook in de toeleverketen. De kleinere bedrijven zullen dezelfde uitdagingen moeten aangaan op kleinere schaal.

Investeren

De business case voor waterefficiency vraagt doorgaans om financiële stimulering. Investeringen in efficiënte waterbehandelingsinstallaties of duurzame koelprocessen hebben vaak een langere terugverdientijd dan de gemiddelde investering die bedrijven doen in nieuwe technologie. Toch kan technologie en slim plannen het gebruik van water niet alleen terugdringen, maar ook de kwaliteit van afvalwater verbeteren. Sommige textielfabrikanten hebben al technologie omarmd die ervoor zorgt dat water dat uit hun processen komt, schoner is dan het lokale drinkwater. Ook grote drankenfabrikanten slagen er de afgelopen tien jaar steeds meer in hun waterefficiency in de fabrieken te verbeteren.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.