nieuws

West Jemen oogst mist

Publicatie

22 feb 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Manakha is een landelijk gebied in het westen van Jemen. Het gebied kent nu al waterschaarste en is voor zijn watervoorziening afhankelijk van regen. Dankzij de klimaatverandering wordt die bron echter steeds onbetrouwbaarder. Veel vrouwen en meisjes hebben dan ook een dagtaak aan het halen van water, dat ook nog vaak van dubieuze kwaliteit is.

Ondanks de waterschaarste kent de streek wel veel mist. Tegen de avond komt de mist op die doorgaans tot aan de volgende morgen aanhoudt. De lokale bevolking gebruikte die mist al om koffiebonen te verbouwen. Door stenen op te stapelen bij de planten, condenseert de mist waardoor de planten voldoende water krijgen.

Mederwerkers van de Verenigde Naties bedachten dat het principe van condenseren van mist ook kan worden ingezet voor de productie van drinkwater. Men installeerde gazen panelen van drie bij twee meter waarop het vocht condenseert. De condens wordt vervolgens opgevangen en verzameld. Op die manier kan zo’n veertig liter drinkwater per dag worden verzameld, waar in Jemen een gezin van zeven personen een dag mee vooruit kan. Dit levert niet alleen een gezondheidswinst op, maar ook een beter leven voor de vrouwen die soms wel drie uur moesten lopen om water te halen.

De lokale bevolking heeft meegeholpen de watercollectoren goedkoper en eenvoudiger te maken. Inmiddels zijn er zo’n tweehonderd units in Manakha geïnstalleerd. Tijdens het project zijn er meer zaken aangepakt om de drinkwaterkwaliteit te vergroten. Zo ontwikkelde men filters om het regenwater te zuiveren en bouwt men daken van lokaal bamboe om de regentonnen te beschermen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.