nieuws

Wetenschappers kweken algen die gedijen op varkensmest

Publicatie

5 mei 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Een onderzoeksbureau van de Australische varkenssector vroeg de wetenschappers van Murdoch University, die al ervaring hebben met het kweken van microalgen, om een soort te kweken die onder de extreme omstandigheden van varkensmest kan gedijen. De onderzoekers stelden de sector niet teleur en kwamen met maar liefst drie verschillende types algen die op onbehandelde varkensmest kunnen groeien.

Vergisten

Varkensmest wordt ook in Australië eerst vergist onder anaerobe omstandigheden. Het residu uit deze vergisting leverde uitdagingen op vanwege de hoge concentraties ammoniak. De algen halen ammoniak uit de mest waardoor vervuiling van grondwater wordt voorkomen.  De wetenschappers denken dat ze de algen weer kunnen inzetten als varkensvoer, of als extra biomassa voor vergisting. De wetenschappers zijn inmiddels enthousiast geworden en denken dat als deze methode werkt voor varkens, het ook voor ander vee moet kunnen worden toegepast.

Macroalgen

Dr Moheimani en zijn collega’s zijn intussen verder gaan zoeken naar nog betere algen. Want wat microalgen goed kunnen, kunnen macroalgen nog beter. Door hun omvang kunnen ze eenvoudiger worden geoogst.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.