nieuws

Zonne-energie gebruiken om water te ontzilten

Publicatie

10 sep 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Vooral voor afgelegen dorpen met slechte drinkwatervoorzieningen zou dit een goede oplossing kunnen zijn.  De ontziltingsmethode via elektrodialyse is de goedkoopste optie voor de drinkwatervoorziening van afgelegen dorpen. Als voorbeeld wordt in het tijdschrift Desalination India genoemd, waar de watersituatie nijpend is.

Volgens Amos Winter en promovenda Natasha Wright van MIT verbruikt elektrodialyse half zo veel elektriciteit als andere methoden. De besparing op zonnepanelen en tijdelijke energie-opslag wordt dan zo groot dat ze compenseert voor de hogere aanschafkosten van de elektrodialyse-installatie.

 

Dit ontziltingsproces zou volgens de onderzoekers kunnen worden ingezet in kleine dorpen met zo’n twee- tot vijfduizend mensen. Die dorpen zijn veelal niet aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor energie een relatief grote kostenpost is.

Door de slechte smaak van grondwater gebruiken veel mensen liever oppervlaktewater met alle risico’s op bacteriële besmetting van dien. Door het grondwater te ontzilten zijn er minder risico's voor de gezondheid. Van het grondwater kan na de elektrodialyse 90 procent worden gebruikt als drinkwater, terwijl dit bij andere methodes rond de 50 procent was.

 

Begin volgend jaar hopen Wright en Winter een prototype af te hebben om mee te gaan testen in India.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.