Zuiveringsconcept Waterfabriek Wilp aangetoond
Publicatie
24 sep 2020
Categorie
Watervisie
Soort
nieuws
Tags
afvalwaterzuivering
Heel schoon water en een toekomstbestendige waterzuivering. Waterschap Vallei en Veluwe en Dutch Water Refinery toonden met een proefopstelling de werking van het nieuwe zuiveringsconcept van de toekomstige Waterfabriek Wilp.
De waterfabriek scheidt rioolwater in plaats van biologisch te zuiveren. Daardoor komen grondstoffen beschikbaar uit het rioolwater. Bij het zuiveringsproces komen dan ook geen broeikasgassen vrij. Het schone water voedt de Twellose beek. Dit biedt kansen voor de toekomst om bijvoorbeeld lokaal droogte tegen te gaan.
Proefopstelling Waterfabriek Wilp
Op de rioolwaterzuivering van Terwolde draaide van mei 2019 tot juni 2020 een proefopstelling met een innovatief zuiveringsconcept. De proef leverde waardevolle informatie op over de kwaliteit van het gezuiverde water en het energieverbruik. Maar ook over de kosten, de betrouwbaarheid van de installatie en de omvang van de reststromen.
Aangetoond is dat met het fysisch chemisch scheidingsconcept het gezuiverde water van uitstekende kwaliteit is. Bovendien verwijdert het proces medicijnresten vergaand en wint het grondstoffen zoals cellulose en stikstof uit de reststromen.
Ook maakt dit zuiveringsproces bacteriën overbodig waardoor er in het proces geen broeikasgassen worden uitgestoten. Het energieverbruik en de operationele kosten zijn wel hoger dan bij een conventionele zuivering. Dit blijft binnen de door het waterschap gestelde voorwaarden.
Optimalisatie en onderzoek
Het waterschap vond ook verbeteringspunten. De pilot wijst uit dat het waterschap de reststromen uit het proces kan halen. Maar ze moet nog verder onderzoeken hoe ze deze stroom geconcentreerder kan maken en verder kan ontrafelen in afzonderlijke stoffen. Ook onderzoekt men in de volgende fase hoe ze de kosten kunnen verlagen.
Gefaseerd gebouwd
De volgende stap is het vertalen van de resultaten naar een definitief ontwerp voor de waterfabriek. Het waterschap wil dit ontwerp vervolgens gefaseerd bouwen. Zo kan men stapsgewijs de hoeveelheid te verwerken rioolwater opvoeren van 2,5 naar 50 en uiteindelijk naar 150 kuub per uur. Dit biedt de mogelijkheid om het zuiveringsconcept nog verder te optimaliseren tijdens de realisatie.
Partners
Het waterschap werkt in dit project nauw samen met Dutch Water Refinery (Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV), Stichting Toegepast Waterbeheer (STOWA), Aquaminerals, Gemeente Voorst, Attero en Schoneveld Breeding. Het project ontvangt financiële steun uit het LIFE programma van de Europese Unie.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Aquaminerals regisseert incidenten slibverwerking
5 jul 2021Om stagnatie in slibverwerking te voorkomen, krijgt Aquaminerals de regie over de collectieve incidentencapaciteit van de Nederlandse waterschappen. De drinkwatersector riep Aquaminerals het leven om...

Hergebruik effluent Bath als alternatieve bron voor proceswater
21 apr 2021Waterschap Brabantse Delta en Evides Industriewater onderzoeken of gezuiverd afvalwater (effluent) van de RWZI in Bath kan worden opgewerkt tot proceswater. De inzet van effluent...

Kandidaat Water Innovator 2021: bouwgrondstoffen uit slib
29 jan 2021De nominatiefilm van het project Mid Mix is klaar. VSGM heeft bij Attero in Wilp een installatie gebouwd dat een cementachtiges stof uit slip van waterschappen...

Gering risico Covid-19 in afvalwater
6 apr 2020KWR bracht onlangs naar buiten de verspreiding van het Coronavirus te kunnen monitoren via rioolwater. Daarbij ontstond de indruk dat medewerkers van RWZI’s gevaar lopen...
