nieuws

Zwembaden gebruiken bronwater

Publicatie

26 okt 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Ze moesten er een dag voor boren, maar nu hebben ze bij zwembad De Kragge in Zwartsluis 'eigen' water. Het water waarmee de baden gevuld worden, komt in het vervolg van een diepte van 128 meter. En niet alleen in Zwartsluis is een bron geslagen, ook de zwembaden Ariën Prins van Wijngaarden in Hasselt en Bestevaer in Genemuiden maken sinds kort gebruik van een van een eigen bron. De investering van een kleine veertigduizend euro – 'uit eigen zak betaald' – is zo binnen 3,5 jaar terugverdiend.

Want in plaats van twaalfduizend kuub water af te nemen van waterbedrijf Vitens, neemt stichting Zwembaden Zwartewaterland straks nog maar zo'n paar honderd kuub af in het jaar.
Alleen daarom al is Jan Rook, locatiemanager bij De Kragge, enorm trots op de eigen bron: "Dit water is bijna zo goed als drinkwater", zegt hij en neemt om zijn woorden kracht bij te zetten, een slok. "Helder, schoon en het smaakt nog een beetje naar ijzer uit de grond. Daar proef je echter niets meer van wanneer het eenmaal door het filter heen is geweest. En onbeperkt hè, deze bron gaat langer mee dan wij op deze aarde leven."

Hoe goed het ook smaakt, het water mag alleen gebruikt worden voor de baden, de toiletten en om schoon te maken. "Drinkwater moet aan zulke strenge eisen voldoen en moet je daarom zo vaak controleren, dat dat teveel tijd en geld in beslag zou nemen. Zouden we het echter willen dan zou het kunnen", meent Rook.
Maar ook alleen met het vullen van de baden, bespaart Stichting Zwembaden Zwartewaterland enorm. "Is de investering dus eenmaal terugverdiend, dan houden we geld over voor andere geld- en energiebesparende zaken."
Genoeg wensen staan er nog op het lijstje. Isoleren onder het bad, ledverlichting – 'is nog leuker ook voor de sfeer' – en houtgestookte kachels. Zodra provincie Overijssel de subsidieaanvraag van de stichting honoreert voor houtgestookte kachels – 'we verstoken jaarlijks zo'n 40.000 euro aan gas, moet je nagaan wat een besparing' – worden er zowel in Bestevaer als in de Kragge houtgestookte kachels geplaatst. Het bedrijf Phoenix Pallets uit Hasselt levert dan waarschijnlijk het hout voor de kachels. "Deze manier van verwarmen is in Nederland vrij nieuw, maar doen ze in Duitsland sinds jaar en dag. Met een eigen waterbron en houtgestookte kachels, waardoor we veel minder gas nodig hebben, worden we bijna zelfvoorzienend. En daar moeten we naartoe", aldus Rook hoopvol.
Dan moet er eerst nog een half miljoen op tafel komen. Rook rekent op een subsidie van twee ton van de provincie – 'dat horen we half december'.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.